اخبار تکنولوژی 17

معرفی تکنولوژی

اخبار تکنولوژی 17

معرفی تکنولوژی

طراحی سایت شرکتی حرفه ای و کاملا اختصاصی

برای آگاهی از روش محاسبه خرج طراحی سایت اختصاصی وب وان    اینجا کلیک کنید. برای تماشا قالب های پیش ساخته وب وان  خرید سایت آماده شرکتی را کلیک کنید. طراحی سایت شرکتی ، قصد شناسایی و نمایش مثال کاها و خدمات یک بنیاد-نهاد-سازمان یا شرکت می باشد. به دلیل کاربرد بسیار کاربران از اینترنت، دارا بودن تارنما اختصاصی برای کمپانی ها، زیاد اهمیت داشته و در رقابت نقطه ی مثبتی محسوب می شود.

 با پیمان دادن محصولات در وب سایت ، امکان دسترسی به عکس، مشخصات و قیمت محصولات آسان شده و برای تعداد افراد زیادی فراهم می شود.  تارنما شرکتی مسیر ارتباطی احسان جهت برقراری بستگی مشتریان نیز می باشد. در واقع معرفی محصولات در سایت شرکتی ، خویش نوعی بازاریابی اینترنتی است.


طراحی سایت

 


 مزایا طراحی سایت شرکتی

وب سایت فروشگاهی به عنوان یک آلت امروزی جهت افزایش اعتبار کسب و کار باره بهره‌گیری پیمان می گیرد. وب سایت فروشگاهی در واقع مشتری های خفته را جذب کرده و به آن ها را به سمت شرکت شما سوق می دهد.

سایت شرکتی این امکان را فراهم می نماید که در تمام ساعات شبانه روز اطلاعات و امکانات مربوطه در دسترس مشتریان قرار گرفته و افزایش اعتبار کمپانی و در ضمن افزایش اعتماد مشتریان را متعاقب خواهد داشت.


به صرفه بودن طراحی سایت شرکتی

در مقایسه با خرج تبلیغات سایر مانند: تلویزیون، بیلبورد و... هزینه طراحی سایت شرکتی در طویل مدت بسیار به صرفه تر خواهد بود. پس هزینه تارنما شرکتی به عنوان ابزاری نیرومند جهت تبلیغ ابدیت و در دسترس همگان بودن آن، زیاد مقرون به صرفه می باشد.


طراحی سایت شرکتی و مزیت نسبت به رقبا

امروزه کمپانی های زیادی حائز وب سایت بوده و کار و جنبش های زیاد و حضور پررنگی در این گویه دارند. عدم کار و جنبش شرکت شما در این زمینه، سبب می شود که مشتریان بالقوه خویش را از دست بدهید. برخی از کمپانی ها خدمات فروش و پس از فروش خود را در تارنما خود ارائه می دهند. علاوه بر آن ، مراحل شناسایی تا فروش فرآورده را بدست وب سایت خود انجام می دهند. پس به تیم فروش دربایستن نخواهند داشت. طراحی وب سایت شرکتی اگر به گونه  ای باشد که پیوستگی درست بین مشتریان خفته و سوداگری خویش تعامل ایجاد نماید. 


 طراحی وب سایت


هدف از طراحی وب سایت شرکتی

1) طراحی سایت شرکتی امکان خرید اینترنتی را به شکلی راحت و تند فراهم می نماید.

2) می طاقت از طریق تبلیغات بنری درآمدی را برای سایت ایجاد کنید.

3) با استفاده از تارنما شرکتی به علت اینکه در مصرف کاغذ صرفه جویی می شود؛ با پیرامون زیست همگام می باشد.

 با طراحی سایت شرکتی و بهینه سازی محتوا سایت، بعد از شناخته شدن سایت بدست موتور جستجو گوگل، زمانی که کاربر به پیگیری فرآورده یا خدمات مربوط به کمپانی شما می باشد؛ تارنما شما در نتایج جستجو نمایش داده شده و این فرمایش برای سایت شما بازدید کننده برپایی کرده و حتی می تواند منجر به خرید محصول یا خدمات شما بشود.

وب سایت پسندیده به شما کمک خواهد کرد که با هزینه اندک، شناخته شده و سوداگری خود را شفا ببخشید. طراحی سایت پسندیده و در ضمن رعایت نمودن سئو سایت از قبل مایحتاج در این امر می باشد. گروه متخصص طراحی سایت وب وان از پیش درآمد تا انتهای این راه همراه شما خواهد بود.


طراحی سایت شرکتی


نکات مربوط به طراحی سایت شرکتی

در راستا کار و جنبش بهتر و قوی تر باید پیش از طراحی تارنما شرکتی به برخی نکات توجه نمود:


به پیگیری سایت های آماده نباشید. حتما از طراحی سایت اختصاصی بهره‌گیری نمایید.

در طراحی گرافیکی سایت خود از طیف رنگی پسندیده کاربرد کنید. توصیه می کنم نوشتار " طراحی سایت فروشگاهی الهام دسته و قشنگ  " را مطالعه فرمایید.

رعایت اصول و قواعد استاندارد در کد نویسی

استفاده از کد پیامد گرا (responsive)

خیلی ساده و سریع کاربر را به هدفش برسانید. مقاله " 5 نکته بسیار مهم برای طراحی سایت چیره دست  " را مطالعه فرمایید.

      رعایت این نکات سبب می شود سایت شما به سمت هدفی که مد نظرتان هست سریع تر پیش رود.


امکانات سایت شرکتی

در اثناء طراحی سایت با توجه به نوع فعالیت وب سایت باید امکاناتی را اعمال نمود. طراحی تارنما شرکتی به چه مواردی نیازمند است؟


صفحه "درباره ما"

صفحه "تماس با ما" که دارای اطلاعاتی نظیر: آدرس دفتر مرکزی، آدرس شرکت، دورنگار، شماره تماس، ایمیل می باشد.

صفحه مربوط به محصولات کمپانی حائز اطلاعاتی مثل: عکس ها محصول، درج قیمت، قسمت توضیحات

امکان درج نظرات درباره محصولات

صفحه مربوط به شرایط نمایندگی شرکت

صفحه توضیحات درباره گارانتی محصولات

گالری تصاویر از محصولات و پیرامون شرکت

امکان سفارش آنلاین محصولات

استفاده از زبان انگلیسی برای سایت

صفحه مربوط به اخبار شرکت

معرفی دستاورد ها و اهداف شرکت

شرکت طراحی سایت وب وان در طراحی سایت شرکتی همه ی این امکانات را اعمال نموده؛ و علاوه بر موارد گفته شده کمپانی وب وان با پروا به دربایستن و خواسته مشتریان خود بخش های دیگر را نیز به صورت سفارشی و اختصاصی پیاده سازی خواهد کرد.


 


سئو و بهینه سازی در طراحی سایت شرکتی

به جهت اینکه بسیاری از مشتریان قبل از خرید، در اینترنت و موتورهای جستجوگر همانند گوگل سرچ می نمایدند؛ سئو  دارای اهمیت بالایی می باشد. به همین دلیل در طراحی وب سایت باید به این مسئله پروا نمایش داد که سایت بر اساس اصول سئو سایت طراحی گردد الی پس از وارد کردن محتوا سایت یا همان اطلاعات محصولات ، لینک سایت شما در نتایج جستجو نمایش دیتا شود.

شرکت طراحی سایت وب وان طراحی سایت را طبق اصول سئو سایت شرکتی سپریدن داده و بعد از ورود محتوا سایت مشکلی از نظر SEO یا بهینه بودن سایت وجود نخواهد داشت.

 

با توجه به فراوانی مشاغل مختلف، طراحی سایت شرکتی با تنوع بالا اتمام خواهد شد. می توانید در صفحه "نمونه شغل طراحی سایت" گونه ها طراحی تارنما شرکتی سپریدن شده بدست گروه کارآزموده وب وان را نگریستن فرمایید.

طراحی سایت شرکتی که بدست گروه کارآزموده وب وان انجام می شود؛ به چهره سئو شده و کاملا بهینه می باشد. کمپانی طراحی سایت طهران وب وان ، سایت مورد عقیده شما را با امکانات بالا و با استفاده از آخرین فناوری برنامه نویسی و طراحی سایت و وانگهی قیمت پسندیده ، طراحی می کند.


رعایت کردن قواعد صحیح برنامه نویسی


کاربرانی که وارد سایت شما می شوند در پیش درآمد اولین چیزی که مشاهده می کنند، تصاویر سایت شما می باشد، که همگی آنها کدهای خاصی دارند که به وسیله برنامه نویسی روی این صفحه برپایی شده اند. بر این بنیاد شما باید به طراحی سایت شرکتی و این باره پروا بسیار زیادی داشته باشید، چرا که شرکت گوگل به این مورد توجه زیادی می کند و اگر برنامه های درست و اصولی را در سایت تان رعایت کرده باشید آن را در صفحات نخست جستجو می آورد. 


سرعت و پایداری 


سرعت بالا آوردن سایت باید زیاد بالا باشد و زیر 3 ثانیه بیشتر سررسید نبرد. هرچه که سرعت سایت شما بالا باشد، خوشنودی و اطمینان کاربران هم بسیار اغلب می شود و تندتر می توانند کالا و فرآورده باره عقیده خود را پیدا کنند، ،همچنین موجب می شود از دیگر تقدیر هایی که شما در سایت خویش دارید هم بازدید کنند. یکی از نکاتی که زیاد مهم است و باید به آن پروا داشته باشید این است که، برای طراحی سایت شرکتی خود بی گمان باید به تعقیب فرد یا شرکتی باشید که در این گویه تخصص اکثریت دارد، چرا که در غیر این صورت تمامی خرج ها و زمان شما بیهوده صرف شده است و شما نمی توانید به قصد خویش برسید.


طراحی کردن صفحه های اختصاصی


برایاینکه شما محصولات و یا خدمات خود را شناسایی کنید، باید صفحاتی را در طراحی سایت شرکتیخود طراحی کنید که متناسب با آن محصول و خدمات باشد. به راستی باید بدانید که از این روش مشتریان زیاد زیادی را جذب می کند و می توانید روز به روز به منظور هایی که در کمپانی و سایت خویش دارید کم و بیش شوید. دقت داشته باشید صفحه هر فرآورده و خدمات باید به صورت جداگانه طراحی شود الی افراد به احسان بتوانند محصول خود را پیدا کنند.


منبع:


https://avashtech.com/what-is-office-site-design/

پنج روز سرنوشت‌ساز در شیوع کووید ۱۹

بررسی عملکرد دولت چین در انتشار اخبار و اطلاعات شیوع ویروس کرونا نشان‌دهنده‌ی زمان‌های حساسی است که به گسترش بیشتر ویروس کمک کرد.

یک سال پیش، دولت چین شهر ووهان را قرنطینه کرد. هفته‌ها پیش از آن، مقامات این کشور ادعا کرده بودند که شیوع تحت کنترل است و فقط چندین مورد مرتبط به بازار حیوانات زنده وجود داشت؛ اما در واقع، ویروس در سراسر کشور در حال انتشار بود.

بی‌بی‌سی به داستان پنج روز حساس اوایل شیوع کووید ۱۹ پرداخته است که درادامه می‌خوانید.

تا ۳۰ دسامبر، چندین نفر در بیمارستان‌های مرکز شهر ووهان بستری شده بودند؛ درحالی‌که دچار ذات‌الریه و تب شدید بودند. اولین مورد شناخته‌شده، مردی در دهه‌ی هشتم زندگی بود که اول دسامبر بیمار شد. بسیاری از آن‌ها با بازار غذاهای دریایی هوانان ارتباط داشتند و پزشکان شک کرده بودند که بیماری آن‌ها ذات‌الریه معمولی نیست. نمونه‌هایی از ریه‌های آلوده برای شناسایی علت بیماری به شرکت‌های توالی‌یابی ژنتیک ارسال شده بود و نتایج اولیه نشان‌دهنده‌ی ویروس کرونای جدیدی شبیه ویروس سارس بود. مقامات بهداشتی محلی و مرکز کنترل بیماری چین متوجه مسئله شده بودند؛ اما چیزی به عموم مردم نگفتند. براساس مدل‌سازی پژوهشگران دانشگاه نورت ایسترن بوستون در آن زمان، احتمالا بین ۲۳۰۰ تا ۴۰۰۰ فرد آلوده شده بودند. همچنین تصور می‌شد شیوع هر چند روز از نظر اندازه دو برابر شود. همه‌گیرشناسان می‌گویند در بخش اول شیوع، هر روز و حتی هر ساعت حیاتی است.

۳۰ دسامبر ۲۰۱۹: هشدار ویروس

حدود ساعت ۱۶ روز ۳۰ دسامبر، نتایج توالی‌یابی عامل بیماری‌زا به دست رئیس اورژانس بیمارستان مرکزی ووهان رسید. طبق مصاحبه‌ای که بعدا به رسانه‌های دولتی چین داده شد، او هنگام خواندن نتایج خیس عرق شد. در بالای گزارش کلمات هشداردهنده‌ای به چشم می‌خورد: «کروناویروس سارس.» او دور آن را با قرمز خط کشید و آن را از طریق پیام‌رسان چینی وی‌چت برای همکارانش فرستاد. در عرض یک ساعت و نیم، تصویر مذکور به دست پزشکی در بخش چشم‌پزشکی بیمارستان رسید که لی ونلیانگ نام داشت. وی این مورد را در گروه کلاس‌های دانشگاهی خود منتشر کرد و هشدار داد: «پیام را خارج از گروه پخش نکنید. از خانواده و عزیزان خود بخواهید که احتیاط کنند.»

وقتی سارس در اواخر ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ در جنوب چین منتشر شد، پکن روی شیوع بیماری سرپوش گذاشت و اصرار داشت که همه چیز تحت کنترل است. این امر موجب شد ویروس در سراسر جهان گسترش پیدا کند. واکنش پکن، انتقادات بین‌المللی و خشم و اعتراض مردم چین را برانگیخت. بین سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴، سندرم تنفسی حاد یا سارس در سراسر جهان بیش از ۸ هزار فرد را آلوده کرد و جان حدود ۸۰۰ نفر را گرفت.

طی چند ساعت بعد، اسکرین‌شات‌هایی از پیام دکتر لی به‌طور آنلاین منتشر شد. در سراسر چین، میلیون‌ها نفر به‌صورت آنلاین به گفت‌وگو در مورد سارس مشغول شدند. معلوم شد توالی‌یاب‌ها مرتکب اشتباهی شده‌اند؛ ویروس عامل عفونت‌ها، سارس نبود، بلکه ویروس کرونای جدیدی بود که شباهت زیادی به سارس داشت؛ اما این لحظه‌ی حساسی بود: اخبار شیوع احتمالی منتشر شده بود.

کمیسیون بهداشت ووهان قبلا می‌دانست که چیزی در بیمارستان‌های شهر در حال اتفاق افتادن است. در آن روز، مقامات کمیسیون ملی بهداشت پکن از راه رسیدند و نمونه‌های ریه به حداقل ۵ آزمایشگاه دولتی در ووهان و پکن فرستاده شد تا به‌طور هم‌زمان ویروس را توالی‌یابی کنند.

درحالی‌که پیام‌های حاکی از بازگشت احتمالی سارس در رسانه‌های اجتماعی چینی در حال انتشار بود، کمیسیون بهداشت ووهان به بیمارستان‌ها دو دستور فرستاد. اولین دستور این بود که همه‌ی موارد را مستقیما به کمیسیون بهداشت گزارش کنند و دوم اینکه، بدون مجوز هیچ اطلاعاتی را علنی نکنند. طی ۱۲ دقیقه این دستورها به‌صورت آنلاین درز کرد.

اگر تلاش‌های همه‌گیرشناس باتجربه‌ای به نام مارجوری پولاک، معاون سردبیر پرومِد-میل نبود، ممکن بود چند روز بیشتر طول می‌کشید تا این گفتگوها از شبکه‌های اجتماعی چینی‌زبان به سراسر جهان منتشر شود. پرومد-میل سازمانی است که هشدارهایی درباره شیوع بیماری‌ها به سراسر جهان ارسال می‌کند. پولاک ایمیلی از یکی از آشناهایش در تایوان دریافت کرد با این سؤال که آیا در مورد این موضوع که به‌صورت آنلاین منتشر شده است، چیزی می‌داند.

در فوریه‌ی سال ۲۰۰۳، پرومد اولین جایی بود که اخبار سارس را منتشر کرد. اکنون پولاک شاهد وضعیت آشنایی بود. او به بی‌بی‌سی گفت: «واکنش من این بود: به دردسر افتاده‌ایم.» سه ساعت بعد، او نوشتن پستی اضطراری را به پایان رسانده بود و درخواست اطلاعات بیشتری در مورد شیوع جدید کرد. این پست در نیمه‌شب در مدت کوتاهی برای حدود ۸۰ هزار عضو پرومد ارسال شد.

۳۱ دسامبر: پیشنهاد کمک

با انتشار اخبار مربوط به شیوع بیماری در چین، پروفسور جورج اف گائو، مدیر کل مرکز کنترل بیماری چین تماس‌هایی از سراسر جهان دریافت کرد که پیشنهاد کمک داشتند.

چین پس از سارس زیرساخت‌های بیماری‌های عفونی خود را نوسازی کرد و در سال ۲۰۱۹، گائو قول داد سیستم نظارت آنلاین چین بتواند از وقوع شیوع دیگری مانند سارس پیشگیری کند؛ اما دو دانشمندی که با گائو تماس گرفتند، می‌گویند به نظر نمی‌رسید وی نگران باشد. دکتر پیتر دشک، رئیس گروه پژوهشی بیماری‌های عفونی اکوهلث آلیانس در نیویورک، به بی‌بی‌سی گفت: «پیام متنی طولانی به گائو فرستادم و پیشنهاد کردم که گروهی را به آنجا بفرستم و برای حمایت آن‌ها هر کاری را که لازم است، انجام دهم اما در پاسخ فقط یک پیام کوتاه تبریک سال نو دریافت کردم.»

ایان لیپکین، همه‌گیرشناس دانشگاه کلمبیا در نیویورک نیز در تلاش بود تا با گائو تماس بگیرد و بالاخره موفق شد با وی گفت‌وگو کند. جزئیاتی که لیپکین در مورد گفتگوی خود فاش می‌کند، بینش جدیدی را در مورد آنچه مقامات برجسته چینی آماده کرده بودند تا در این نقطه‌ی حساس بگویند، فراهم می‌کند. لیپکین به بی‌بی‌سی گفت: «او ویروس را شناسایی کرده بود و می‌گفت این ویروس کرونای جدیدی است و قابلیت انتقال بالایی ندارد. این واقعا برای من راضی‌کننده نبود، زیرا شنیده بودم افراد بسیار زیادی آلوده شده‌اند. فکر نمی‌کنم که او دروغ می‌گفت، اما فکر می‌کنم که اشتباه می‌کرد.»

لیپکین می‌گوید به عقیده‌ی او گائو باید توالی‌هایی را که به دست آورده بودند، منتشر می‌کرد و این مسئله آن‌قدر مهم بود که نباید در انتشار آن تردید می‌کرد. گائو که درخواست‌های بی‌بی‌سی را برای مصاحبه رد کرد، به رسانه‌های دولتی گفته است که توالی‌ها به محض امکان، منتشر شدند و او هرگز علناً اعلام نکرده است که انتقال انسان به انسان وجود ندارد. در آن روز، کمیسیون بهداشت ووهان با انتشار بیانیه‌ی مطبوعاتی اظهار داشت که ۲۷ مورد ذات‌الریه ویروسی شناسایی شده است، اما شواهد آشکاری در مورد انتقال انسان به انسان وجود ندارد.

۱۲ روز دیگر گذشت تا اینکه چین بالاخره توالی‌های ژنتیکی را در اختیار جامعه‌ی بین‌الملل قرار داد. دولت چین چندین درخواست مصاحبه با بی‌بی‌سی را رد کرد. در عوض، طی بیانیه‌های مفصلی در مورد پاسخ چین، اظهار داشت که چین در مبارزه علیه کووید ۱۹ همیشه با گشودگی، شفافیت و مسئولیت و به‌موقع عمل کرده است.

۱ ژانویه ۲۰۲۰: ناامیدی جامعه بین‌الملل

طبق قوانین بین‌المللی، شیوع بیماری‌های عفونی جدید که با خطر انتشار جهانی همراه است، باید طی ۲۴ ساعت به سازمان جهانی بهداشت گزارش شود؛ اما در تاریخ ۱ ژانویه، سازمان جهانی بهداشت هنوز به‌صورت رسمی از شیوع خبر نداشت. روز قبل، مقامات سازمان پست پرومد را مشاهده کردند و با کمیسیون بهداشت چین تماس گرفتند. پروفسور لارنس گاستین، مدیر مرکز همکاری‌های سازمان بهداشت جهانی در زمینه بهداشت ملی و جهانی در دانشگاه جرج تاون می‌گوید: «این مسئله باید گزارش می‌شد. عدم گزارش نقض آشکار مقررات بین‌المللی بهداشت بود.» دکتر ماریا ون کرخوف، همه‌گیرشناس سازمان جهانی بهداشت می‌گوید: «تصور ما از اول این بود که شاید نوعی ویروس کرونای جدید باشد. برای ما سؤال اصلی این نبود که آیا انتقال انسان به انسان وجود دارد، بلکه وسعت انتقال بود و اینکه در کجا در حال انتشار است.»

دو روز قبل از پاسخ چین به سازمان جهانی بهداشت بود؛ اما چیزی که آن‌ها افشا کردند، مبهم بود و می‌گفت در آنجا ۴۴ مورد ذات‌الریه ویروسی با علت نامشخص وجود دارد. چین می‌گوید از تاریخ سوم ژانویه به‌طور منظم و کامل با سازمان جهانی بهداشت در ارتباط بوده است؛ اما گزارش‌هایی که به دست خبرگزاری آسوشیتدپرس رسیده است، نشان‌دهنده‌ی دلسردی و خشم مقامات سازمان جهانی بهداشت است. مایک رایان، مدیر برنامه فوریت‌های بهداشتی سازمان جهانی بهداشت، در یکی از جلسات گفته بود اینکه «هیچ شاهدی از انتقال انسان به انسان وجود نداشته است» کافی نیست و باید داده‌ها را ببینیم.

از‌نظر قانونی، سازمان جهانی بهداشت موظف است که اطلاعاتی را که چین ارائه داده است، منتشر کند. اگرچه آن‌ها به انتقال انسان به انسان مشکوک بودند، اما به علت عدم دسترسی به اطلاعات، سازمان نمی‌توانست تا سه هفته بعد این موضوع را تأیید کند. داک کانگ، از آسوشیتدپرس می‌گوید: «این نگرانی‌ها چیزی نبود که آن‌ها بخواهند به‌طور علنی در مورد آن صحبت کنند. در عوض، آن‌ها عملا تسلیم چین شدند و درنهایت نتیجه همان چیزی شد که مقامات چینی به‌دنبال آن بودند که همه‌چیز تحت کنترل است که البته درواقع چنین نبود».

۲ ژانویه: ساکت کردن پزشکان

تعداد افراد آلوده به ویروس هر چند روز، دو برابر می‌شد و افراد بیشتری روانه‌ی بیمارستان‌های ووهان می‌شدند؛ اما در این وضعیت، به‌جای اینکه به پزشکان اجازه داده شود تا نگرانی‌های خود را علناً اعلام کنند، رسانه‌های دولتی کارزاری را به راه انداختند که عملا آن‌ها را ساکت کرد.

در تاریخ ۲ ژانویه، تلویزیون مرکزی چین داستانی را در مورد پزشکانی بخش کرد که چهار روز پیش، اخبار شیوع را منتشر کرده بودند. در این برنامه از این پزشکان به‌عنوان «شایعه‌سازان» و «کاربران اینترنت» یاد شد که برای بازجویی به دفتر امنیت عمومی ووهان برده شدند و مطابق با قانون با آن‌ها برخورد شد. یکی از این پزشکان لی ونلیانگ چشم‌پزشک بود که هشدارش همه‌جا منتشر شد. او اعتراف به جرمی را امضا کرد. این پزشک در ماه فوریه، براثر کووید ۱۹ جان باخت.

دولت چین می‌گوید شواهدی وجود ندارد که نشان دهد آن‌ها اخبار شیوع را سرکوب می‌کردند و از پزشکانی مانند دکتر لی خواسته شده بود تا اطلاعات تأییدنشده را منتشر نکنند.

اما تأثیر سرکوب اخبار بسیار وخیم بود، زیرا اگرچه برای پزشکان آشکار شده بود که انتقال انسان به انسان وجود دارد، از علنی کردن این موضوع پیشگیری می‌شد. یکی از کارکنان بیمارستان دکتر دلی گفت: «طی چند روز، افراد مبتلا به تب بسیاری به بیمارستان آمدند. وضعیت از کنترل خارج شده بود و ما وحشت کردیم؛ اما بیمارستان می‌گفت اجازه نداریم در‌این‌باره با کسی صحبت کنیم.»

دولت چین می‌گفت برای تعیین اینکه آیا ویروس جدید می‌تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود، به فرایند علمی دقیقی نیاز است. مقامات ۱۸ روز دیگر را به همین منوال ادامه می‌دهند که هیچ انتقال انسان به انسانی وجود ندارد.

۳ ژانویه: یادداشت محرمانه

آزمایشگاه‌های سراسر کشور برای تهیه‌ی توالی ژنتیکی کامل ویروس در حال تلاش بودند. در میان آن‌ها، ویروس‌شناس مشهوری در شانگهای به نام پروفسور ژانگ یونگ‌ژن بود که توالی‌یابی را در ۳ ژانویه آغاز کرد. وی پس از دو روز کار بی‌وقفه، توالی کامل را مشخص کرد. نتایج وی ویروسی را نشان می‌داد که شبیه سارس و بنابراین احتمالا قابل انتقال بود.

در تاریخ ۵ ژانویه، دفتر ژانگ نامه‌ای به کمیسیون ملی بهداشت نوشت و در آن اقدامات پیشگیرانه در مکان‌های عمومی را توصیه کرد. پروفسور ادوارد هولمز همکار پژوهشی ژانگ که متخصص ویروس‌شناسی تکاملی در دانشگاه سیدنی است، می‌گوید: «دقیقا در همان روز، او در تلاش بود تا اطلاعات را در اسرع وقت منتشر کند تا سایر جهان از آن مطلع شوند»؛ اما ژانگ نتوانست یافته‌های خود را علنی کند. در ۳ ژانویه، کمیسیون ملی بهداشت یادداشت محرمانه‌ای را به آزمایشگاه‌ها ارسال کرد و دانشمندان بدون مجوز را از کار روی ویروس و افشای اطلاعات برای عموم منع کرد. داک کانگ از خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید: «آنچه این اعلان در عمل انجام داد، این بود که دانشمندان و آزمایشگاه‌ها را از افشای اطلاعات در مورد ویروس و درز اطلاعات به جهان خارج و هشدار به مردم مناطق دیگر جهان بازداشت».

هیچ‌یک از آزمایشگاه‌ها توالی ژنتیکی ویروس را منتشر نکردند. چین همچنان ادعا می‌کرد که این ذات‌الریه ویروسی بدون شاهد آشکاری در مورد انتقال انسان به انسان است. شش روز طول کشید تا سرانجام اعلام شود که ویروس جدید نوعی ویروس کرونا است و حتی در آن زمان، توالی ژنتیکی ویروس به اشتراک نگذاشته شد تا کشورهای دیگر آزمایش‌هایی ایجاد کرده و ردیابی شیوع ویروس را آغاز کنند.

سه روز بعد، در ۱۱ ژانویه، ژانگ تصمیم گرفت خود را به خطر بیندازد و وقتی سوار هواپیمایی پکن-شانگهای شد، به هولمز اجازه داد تا توالی ویروس را منتشر کند. این تصمیم برای او با هزینه‌ی شخصی همراه بود. روز بعد آزمایشگاه او تعطیل شد، اما اقدام وی بن‌بست را شکست. به‌زودی دانشمندان دیگری که توالی را به دست آورده بودند، نیز آن را منتشر کردند. جامعه‌ی علمی بین‌الملل وارد عمل شد و کیت‌های تشخیصی تا ۱۳ ژانویه در دسترس عموم قرار گرفت.

اما با وجود شواهد دانشمندان و پزشکان، چین همچنان انتقال انسان به انسان را تا ۲۰ ژانویه تأیید نکرد.

لارنس گاستین، کارشناس قوانین بهداشت با اشاره به اینکه در آغاز شیوع هر بیماری نوظهوری همیشه آشفتگی وجود دارد، می‌گوید: «کنترل این ویروس از روز اول دشوار بوده است؛ اما زمانی‌که ما (جامعه‌ی بین‌‌الملل) متوجه شدیم ویروس از انسانی به انسان دیگر منتقل می‌شود، دیر شده بود و ویروس قبلا گسترش پیدا کرده بود». همان‌طور که وانگ لینفا، ویروس‌شناس خفاش‌ها در سنگاپور می‌گوید: «بیستم ژانویه خط جداکننده است: قبل از آن چین می‌توانست خیلی بهتر کار کند و پس از آن سایر جهان باید گوش‌به‌زنگ می‌بود تا بسیار بهتر از این عمل کند.»

فناوری کنترل از راه دور به کمک خدمات اشتراک اسکوتر برقی می‌آید

شرکت اسپین با همکاری استارتاپ Tortoise قصد دارد از فناوری کنترل از راه دور برای برطرف کردن مشکلات خدمات اشتراک اسکوتر برقی استفاده کند.

طبق گزارش The Verge، اسپین (Spin)، شاخه‌ی‌ تولید اسکوتر فورد، در حال آزمایش اسکوتری است که می‌تواند توسط یک اپراتور از راه دور کنترل شود. مدل T60 Segway، با اضافه شدن چرخ سوم در جلو، با نمونه‌های معمولی اسکوترهای اسپین تفاوت دارد و به چند حسگر و سایر فناوری‌های استارتاپ Tortoise مجهز است. این استارتاپ سعی دارد با آزمایش‌های مختلف، متوجه شود کنترل از راه دور چگونه می‌تواند روی هدایت آسان‌تر اسکوتر برقی تأثیر بگذارد.

با شروع بهار امسال، اسپین قصد دارد آزمایش ۲۵۰ اسکوتر کنترل از راه دور را در بویزی آیداهو آغاز کند. نرم‌افزار Tortoise که از دوربین‌های داخلی و عقب اسکوتر استفاده می‌کند، حرکت دادن آن‌ را در مواقع مسدود بودن پیاده‌رو و خیابان، برای اپراتورها امکان‌پذیر می‌کند. این فناوری می‌تواند به اسکوتر برقی اجازه بدهد تا مکانی که کاربر حضور دارد، مسافتی را به‌طور خودکار طی کند.

بن بیر، مدیر ارشد بازرگانی اسپین، می‌گوید:

در مورد پتانسیل اسکوتر برقی کنترل از راه دور سروصدای زیادی شده؛ اما در اصل این مشارکت نقطه عطفی در برنامه‌های عملیاتی برای آوردن آن‌ به خیابان‌های شهر است. علاوه بر اطمینان دادن به مصرف‌کنندگان و ایجاد نظم بیشتر در خیابان‌های شهر، این امر می‌تواند اقتصاد واحد را به شکل قابل توجهی بهبود ببخشد.

مشکلی که این محصول قصد حل کردن آن را دارد، مسئله‌ای است که از بدو تأسیس صنعت اسکوتر آن را آزار می‌دهد. در حال حاضر اسکوترها هر شب توسط تیم‌های پیمانکار مستقل برای شارژ و متعادل‌سازی جمع‌آوری می‌شوند. این شکارچیان اسکوتر براساس تعداد وسیله‌هایی که می‌توانند هر شب جمع کنند، دستمزد می‌گیرند. اما این مسئله گاهی باعث مشاجره و مشکل می‌شود. در این فرایند اسکوترها آسیب می‌بینند و از طول عمر آن‌ها کاسته می‌شود. کلاهبرداری و احتکار نیز بیداد می‌کند. این یک چالش بزرگ تدارکاتی است که می‌تواند برای افرادی که وظیفه‌ی جمع‌آوری اسکوترها را دارند خطرناک باشد.

spin

در همین حال، کسانی که می‌خواهند از اسکوتر استفاده کنند، در پیدا کردن آن‌ به مشکل برمی‌خورند. اسکوترها می‌توانند با اشغال کردن پیاده‌روها، مانع عبور افراد استفاده‌کننده از صندلی چرخ‌دار و سایر عابران پیاده‌ای که از نظر حرکتی مشکل دارند شوند. علاوه ‌بر این مشکلات، عموما به ‌جای اینکه اسکوترها به‌طور مساوی در سطح شهر پخش باشند، تنها در بعضی نقاط خاص دیده می‌شوند. این مشکلات باعث شده است که بعضی شهرها نسبت به وضع اسکوترها و عدم توانایی مسئولان مربوطه برای توزیع درست آن‌ها در جوامع کم‌درآمد شکایت کنند.

استارتاپ Tortoise قبلا فناوری کمترل از راه دور  را در حومه آتلانتا آزمایش کرده است. اسکوترهایی که متعلق به شرکتی به نام Go X بودند، سه چرخ نداشتند. در عوض‌، آن‌ها از دو چرخ کوچک دیگر در وسط استفاده می‌کردند که می‌توانستند مانند چرخ‌های کمکی بیرون بیایند تا به تعادل اسکوتر کمک کنند.

قرار است Segway T60 مدل پایدارتری باشد که بتوان از آن در این پروژه استفاده کرد. هنگامی که این مدل ساخته شد، آن را Roboscooter نامیدند که با داشتن «شاسی سه چرخ معکوس» برای ارائه دهندگان خدمات اشتراک اسکوتر ساخته شده بود. اسپین خاطرنشان کرد:

T60 دارای سیستم تعلیق پیشرفته، سه سیستم ترمز مستقل و علائم چرخش (در فرمان و نزدیک چرخ عقب) است.

اما در نهایت، عملکرد این اسکوتر برقی چگونه است؟ پس از اینکه سواری کاربر تمام شد، اپراتورهاd Tortoise که در فاصله بیش از هزار مایلی مکزیکوسیتی واقع شده‌‌اند، اگر اسکوترها در جایی قرار داده شده باشند که سفر برای نفر بعدی سخت شود یا پیاده‌رو و خیابان مسدود شده باشد، وسیله را جابه‌جا می‌کنند. با این کار دیگر نیازی به استفاده از نیروی انسانی برای جابه‌جایی اسکوترهای برقی در سطح شهر نیست و همه‌چیز به‌صورت هوشمند و با کمک کنترل از راه دور انجام می‌شود.

اسپین می‌گوید در اواخر سال جاری قابلیتی  به اپلیکیشن خود اضافه می‌کند که کاربران می‌توانند به وسیله‌ی آن اسکوتر برقی سفارش بدهند تا در زمان مورد نظر در محل حضور داشته باشد.

منبع:

فولکس ‌واگن ID.3 دومین خودروی پرفروش اروپا در ماه دسامبر شد

مؤسسه Jato آماری از فروش خودرو در اروپا طی سال ۲۰۲۰ منتشر کرد که نشان می‌دهد هاچ‌بک برقی فولکس‌واگن ID.3 دومین خودروی پرفروش اروپا در ماه دسامبر گذشته بوده است.

تقاضا برای خرید خودروی الکتریکی (خودروهای برقی و برقی پلاگین هیبریدی) در اروپا طی سال ۲۰۲۰ بیش از دو برابر نسبت به سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است. به گزارش Carscoops، فروش خودروهای الکتریکی در اروپا با ۱۴۷ درصد افزایش نسبت به سال قبل، از ۵۷۵ هزار به ۱٫۴۲ میلیون دستگاه رسید. این رقم ۱۲ درصد از کل ثبت ‌نام خودروهای سواری جدید را در طول سال به خود اختصاص می‌دهد. یکی از چهار خودروی الکتریکی مجهز به باتری (BEV) که در قاره اروپا ثبت ‌نام زیادی داشته، توسط گروه خودروسازی فولکس‌واگن ساخته شده است.

نمای عقب هاچ بک برقی فولکس‌واگن ID.3 / Volkswagen ID.3 Electric Hatchback آبی رنگ در جاده

طبق اطلاعات Jato، دومین خودروی پرفروش ماه گذشته اروپا فولکس‌واگن ID.3 بود. ۲۷َ,۹۹۷ دستگاه هاچ‌بک برقی فولکس‌واگن در این مدت فروخته شد و پس از آن تسلا مدل ۳ با ۲۴,۵۶۷ دستگاه فروش قرار داشت. بیشترین فروش به فولکس‌واگن گلف تعلق دارد؛ درحالی‌که خودروهای کوچک رنو کلیو، پژو ۲۰۸ و تویوتا یاریس به ترتیب در جایگاه‌های چهارم، پنجم و ششم قرار گرفتند.

فیلیپه مونوز، تحلیلگر جهانی Jato در این زمنیه گفت:

اروپا در حال آماده شدن برای انقلاب خودروی الکتریکی است و نتایج ماه گذشته به‌وضوح نشان می‌دهد که وقتی این خودروها قیمت مناسبی داشته باشند، می‌توانند تقاضای مصرف‌کننده را از مدل‌های محبوب بنزینی و دیزلی تغییر بدهند و به خود جلب کنند.

اما پرفروش‌ترین خودروی برقی در اروپا طی سال ۲۰۲۰ چیزی جز رنو زوئی نبود. از ژانویه تا دسامبر سال ۲۰۲۰، اروپایی‌ها رنو زوئی را ۹۹,۲۶۱ بار انتخاب کردند که ۱۱۸ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۹ است. تقاضای کلی برای تسلا مدل ۳ با ۹ درصد کاهش مواجه شد؛ اما این سدان برقی با ۸۵,۷۱۳ دستگاه فروش، رتبه‌ی دوم را از آن خود کرد و فولکس‌واگن ID.3 با ۵۶,۱۱۸ دستگاه فروش در جایگاه سوم ایستاد.

از سایر مدل‌های مشهور خودروی برقی مجهز به باتری (BEV) که در قاره سبز به فروش می‌رسند، می‌توان به هیوندای کنا الکتریک، فولکس‌واگن ای-گلف، پژو e-208، کیا ای-نیرو، نیسان لیف، آئودی E-Tron و بی‌ام‌و i3 اشاره کرد.

renault zoe / رنو زوئی

مرسدس بنز با فروش ۲۹,۴۲۷ دستگاه کلاس A در نبرد مدل‌های برقی پلاگین هیبریدی (PHEV) به پیروزی رسید و پس از آن میتسوبیشی اوتلندر (۲۶,۶۷۳ دستگاه) و ولوو XC40 (۲۶,۵۰۶ واحد) در جایگاه‌های بعدی قرار گرفتند. از سوی دیگر، ثبت ‌نام کل ساله با ۲۴ درصد کاهش به ۱۱,۹۴۱,۶۳۳ دستگاه وسیله نقلیه رسید.

منبع:

https://www.zoomit.ir/car-news/367462-best-selling-car-vw-id-3-electric/